Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier 50 g
mleko letnie 250 ml
roztopione masło 40 ml
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
mąka- na kruszonkę 3 łyżki
masło na kruszonkę 1 łyżka
cukier na kruszonkę 3 łyżki
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką

Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.

Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.

Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.

Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).

Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.

Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.

Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.

Układamy obok siebie w formie.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

Posypujemy obficie ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 29.05.2013 12:35
cudne bułeczki!
kasiaw 29.05.2013 09:03
ciekawy przepis fajnie wykonany
treonina 28.05.2013 22:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak