Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.
Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).
Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.
Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.
Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.
Układamy obok siebie w formie.
Odstawiamy na ok. 20 minut.
Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.
Posypujemy obficie ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.