Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odlotowe danie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 g
skrzydełka kurczaka 8 szt
cebula 1
czosnek 3 ząbek
cukinia 1
pieczarki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Odlotowe danie

400 g ryżu w saszetkach
( do ugotowania ryżu woda, sól, barwnik spożywczy niebieski i żółty )
8 skrzydełek z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
250 g pieczarek
1 szk wody
1 szk sosu chili tajskiego słodko pikantnego
2 szczypty mix chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z barwnikami spożywczymi.
Wyjąć z woreczków, wsypać do garnka, przykryć i zostawić.
Od czasu do czasu przemieszać widelcem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. wrzucić umyte i pocięte skrzydełka i podsmażyć na rumiano.
Wszystkie warzywa i pieczarki pokroić w kostkę. dodać do skrzydełek i chwilkę przesmażyć.
Wlać wodę, sos chili i dodać wszystkie przyprawy.
Patelnie przykryć i dusić wszystko do miękkości.
Na koniec mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić powstały sos.
Zagotować, w miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 22.10.2012 21:00
bardzo kolorowe
cukiereczek 02.08.2012 08:19
smaczne
misia53 01.08.2012 11:19
faktycznie odlotowe....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak