\"ODCHUDZONY\" tort czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • serek homogenizowany

    2 opakowania
  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • wiśnie

    1 szklanka
  • imbir starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową cukru. Oddzielnie ubić pianę z białek. Obydwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Do ubitych żółtek dodawać porcjami pianę i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec na złoty kolor. Wiśnie przesypać na sito i zostawić do rozmrożenia, dokładnie zbierając ściekający sok. Rozmrożone wiśnie wymieszać z resztą cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i wymieszać z serkiem. Przestudzone ciasto przekroić na połowę. Na talerzu ułożyć plaster ciasta, na nim rozsypać wiśnie z cukrem i 1/2 porcji kremu czekoladowego. Na wierzch ułożyć drugi plaster ciasta, skropić go sokiem, który wyciekł podczas rozmrażania wiśni. Całość posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat