Odchudzone bananowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    180 gram, jasna
  • mąka razowa

    100 gram, orkiszowa
  • orzechy włoskie

    50 gram, mielone
  • orzechy włoskie siekane

    50 gram
  • banan

    4 sztuki
  • ksylitol

    150 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    110 gram
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Odchudzone bananowe ciasto foto
Suche składniki, czyli mąki, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz orzechy łączymy ze sobą.
Krok 2 - Odchudzone bananowe ciasto foto
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części i rozgniatamy widelcem
Krok 3 - Odchudzone bananowe ciasto foto
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier brzozowy i ubijamy na puszystą masę.
Krok 4 - Odchudzone bananowe ciasto foto
Do ubitych jajek dodajemy suche składniki, tłuszcz oraz banany. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 5 - Odchudzone bananowe ciasto foto
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180°C.
Gotowe ciasto wyjmujemy i studzimy.
Jadwiga/Jaga85
To nieco zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta z bananami. Poza użyciem ksylitolu, mąkę tortową zamieniłam orkiszową. Całość wyszła pyszna!POLECAM!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 01.12.2016 15:19
Fajny przepis;))
gusia1000 01.12.2016 14:47
Warto go zrobić.
Habibi 01.12.2016 11:17
Jedno z moich ulubionych zimowych ciast :)
Aleksandra/Olcia 01.12.2016 10:37
smakowite ciacho
Mniam 01.12.2016 09:01
Ciasto na pewno bardzo smaczne i zdrowsze od takiego tradycyjnego.
slodkieniebo 01.12.2016 08:40
Uwielbiam takie ciasta ! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat