Oczy Carycy Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto ciemne

  • żółtko jaja

    6 szt
  • jajka

    2 szt
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/3 szk

ciasto jasne

  • białka

    6 szt
  • cukier

    1,5 szk drobnego
  • mąka ziemniaczana

    1 szk
  • ocet

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/3 szk

masa

  • mleko 3,2%

    750 ml
  • żółtka

    4 szt
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    6 łyżek
  • margaryna

    400 g

polewa

  • margaryna

    1/3 kostki
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szk drobnego

dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    2 op
  • gorąca woda

    750 ml
  • biszkopty okrągłe

    100 g
  • Syrop:

    1/3 szk trzcinowego
  • woda

    1 szk przegotowana wystudzona
  • kolorowa posypka

    3 łyżki plus motylki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oczy Carycy Zewy foto
CIASTO CIEMNE :
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
Krok 2 - Oczy Carycy Zewy foto
Następnie dodać olej i nadal mieszać na najwyższych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

CIASTO JASNE :
Białka ubić, gdy są prawie ubite dodawać cukier i nadal miksować.
Dodać ocet i porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodawać delikatnie olej aby masa nie opadła.

Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć większej blaszki, bo u mnie ciasto ogólnie wyszło za wysokie ).
Wyłożyć połowę masy ciemnej, połowę jasnej, znowu połowę ciemnej i jasnej.
Przemieszać delikatnie widelcem ( ja za mocno wymieszałam i słabo widać jasne ciasto ).
Piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.

Krok 3 - Oczy Carycy Zewy foto
MASA :
2/3 mleka zagotować w garnku.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier waniliowy.
Gdy mleko się gotuje wlać mieszankę do mleka i energicznie mieszając ugotować budyń.
Zakryć go folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć a potem dodawać porcjami budyń i wymieszać gładką masę.
Krok 4 - Oczy Carycy Zewy foto
DODATKI :
Galaretki wsypać do gorącej przegotowanej wody, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
Syrop trzcinowy wymieszać do rozpuszczenia w wodzie.

POLEWA :
W rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy doprowadzając tylko do wrzenia i od razu zdjąć z ognia i mieszać chwilę.
Lekko przestudzić ale ma być jeszcze płynna.
Krok 5 - Oczy Carycy Zewy foto
PRZEŁOŻENIE
Placek przekroić na dwa blaty.
Pierwszy placek umieścić w blasze wyłożonej tym samym papierem co się piekło ciasto.
Można lekko nasączyć mieszanka syropu trzcinowego z wodą.
Krok 6 - Oczy Carycy Zewy foto
Na placek wyłożyć część masy, wyrównać powierzchnię i ułożyć na masie zostawiając odstępy namoczone w syropie trzcinowym biszkopty.
Krok 7 - Oczy Carycy Zewy foto
Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę i wstawić ciasto do lodówki aby galaretka się ścięła.
Krok 8 - Oczy Carycy Zewy foto
Gdy to nastąpi wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem, też można go nasączyć ( jeśli lubicie suche ciasta nasączanie placków można pominąć ).
Krok 9 - Oczy Carycy Zewy foto
Na koniec ciasto polać polewą, posypać posypką i motylkami.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto na jakieś 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 15.04.2016 17:11
pięknie się prezentuje to ciasto
ZEWA 13.04.2016 11:35
Jest trochę pracy ale warto je upiec
joannaa24 12.04.2016 21:20
Pyszne ciacho ;)
Wiktoria29 12.04.2016 20:35
muszę zrobić to ciasto
agnieszka214 12.04.2016 19:16
Same smacznosci
MałaMi89 12.04.2016 17:00
Wygląda wspaniale!
Agnieszka-87-25 12.04.2016 15:47
lubię to ciasto
Małgorzata Pin 12.04.2016 14:08
Świetne ciacho, pysznie wygląda.
JulkaTomeczek 12.04.2016 13:40
Lubię to ciasto
slodkieniebo 12.04.2016 12:51
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat