Przepis i sposób przygotowania na: Oczy Carycy Zewy
Kroki postępowania
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
CIASTO JASNE :
Białka ubić, gdy są prawie ubite dodawać cukier i nadal miksować.
Dodać ocet i porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodawać delikatnie olej aby masa nie opadła.
Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć większej blaszki, bo u mnie ciasto ogólnie wyszło za wysokie ).
Wyłożyć połowę masy ciemnej, połowę jasnej, znowu połowę ciemnej i jasnej.
Przemieszać delikatnie widelcem ( ja za mocno wymieszałam i słabo widać jasne ciasto ).
Piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.
2/3 mleka zagotować w garnku.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier waniliowy.
Gdy mleko się gotuje wlać mieszankę do mleka i energicznie mieszając ugotować budyń.
Zakryć go folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć a potem dodawać porcjami budyń i wymieszać gładką masę.
Galaretki wsypać do gorącej przegotowanej wody, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
Syrop trzcinowy wymieszać do rozpuszczenia w wodzie.
POLEWA :
W rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy doprowadzając tylko do wrzenia i od razu zdjąć z ognia i mieszać chwilę.
Lekko przestudzić ale ma być jeszcze płynna.
Placek przekroić na dwa blaty.
Pierwszy placek umieścić w blasze wyłożonej tym samym papierem co się piekło ciasto.
Można lekko nasączyć mieszanka syropu trzcinowego z wodą.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto na jakieś 30 minut.