Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy Carycy Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto ciemne

żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 1/3 szk

ciasto jasne

białko 6 szt
cukier 1,5 szk drobnego
mąka ziemniaczana 1 szk
ocet 1 łyżka
olej rzepakowy 1/3 szk

masa

mleko 3,2% 750 ml
żółtko jajek 4 szt
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 6 łyżek
margaryna 400 g

polewa

margaryna 1/3 kostki
kakao 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier 1/2 szk drobnego

dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 op
gorąca woda 750 ml
biszkopty okrągłe 100 g
Syrop: 1/3 szk trzcinowego
woda 1 szk przegotowana wystudzona
kolorowa posypka 3 łyżki plus motylki

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy Carycy Zewy

Kroki postępowania

1
CIASTO CIEMNE :
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
Krok 1 - Oczy Carycy Zewy foto
2
Następnie dodać olej i nadal mieszać na najwyższych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

CIASTO JASNE :
Białka ubić, gdy są prawie ubite dodawać cukier i nadal miksować.
Dodać ocet i porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodawać delikatnie olej aby masa nie opadła.

Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć większej blaszki, bo u mnie ciasto ogólnie wyszło za wysokie ).
Wyłożyć połowę masy ciemnej, połowę jasnej, znowu połowę ciemnej i jasnej.
Przemieszać delikatnie widelcem ( ja za mocno wymieszałam i słabo widać jasne ciasto ).
Piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.

Krok 2 - Oczy Carycy Zewy foto
3
MASA :
2/3 mleka zagotować w garnku.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier waniliowy.
Gdy mleko się gotuje wlać mieszankę do mleka i energicznie mieszając ugotować budyń.
Zakryć go folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć a potem dodawać porcjami budyń i wymieszać gładką masę.
Krok 3 - Oczy Carycy Zewy foto
4
DODATKI :
Galaretki wsypać do gorącej przegotowanej wody, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
Syrop trzcinowy wymieszać do rozpuszczenia w wodzie.

POLEWA :
W rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy doprowadzając tylko do wrzenia i od razu zdjąć z ognia i mieszać chwilę.
Lekko przestudzić ale ma być jeszcze płynna.
Krok 4 - Oczy Carycy Zewy foto
5
PRZEŁOŻENIE
Placek przekroić na dwa blaty.
Pierwszy placek umieścić w blasze wyłożonej tym samym papierem co się piekło ciasto.
Można lekko nasączyć mieszanka syropu trzcinowego z wodą.
Krok 5 - Oczy Carycy Zewy foto
7
Na placek wyłożyć część masy, wyrównać powierzchnię i ułożyć na masie zostawiając odstępy namoczone w syropie trzcinowym biszkopty.
Krok 6 - Oczy Carycy Zewy foto
8
Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę i wstawić ciasto do lodówki aby galaretka się ścięła.
Krok 7 - Oczy Carycy Zewy foto
9
Gdy to nastąpi wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem, też można go nasączyć ( jeśli lubicie suche ciasta nasączanie placków można pominąć ).
Krok 8 - Oczy Carycy Zewy foto
10
Na koniec ciasto polać polewą, posypać posypką i motylkami.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto na jakieś 30 minut.
Krok 9 - Oczy Carycy Zewy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 15.04.2016 17:11
pięknie się prezentuje to ciasto
ZEWA 13.04.2016 11:35
Jest trochę pracy ale warto je upiec
joannaa24 12.04.2016 21:20
Pyszne ciacho ;)
Wiktoria29 12.04.2016 20:35
muszę zrobić to ciasto
agnieszka214 12.04.2016 19:16
Same smacznosci
MałaMi89 12.04.2016 17:00
Wygląda wspaniale!
Agnieszka-87-25 12.04.2016 15:47
lubię to ciasto
Małgorzata Pin 12.04.2016 14:08
Świetne ciacho, pysznie wygląda.
JulkaTomeczek 12.04.2016 13:40
Lubię to ciasto
slodkieniebo 12.04.2016 12:51
Pyszne ciasto :)
Urszula Świeca 12.04.2016 12:33
Wspaniałe ciasto.))
norweska20 12.04.2016 12:01
chętnie bym zjadła kawałek- no 2 od razu ....
ben-ka 12.04.2016 10:28
śliczne to ciasto ja jeszcze go nie robiłam.
agaK. 12.04.2016 10:28
Wygląda wykwintnie:)
Maridka19 12.04.2016 10:16
Wow ale ciasto musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak