Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto jasne

białko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka

ciasto ciemne

żółtko jajek 6 szt
cukier 6 łyżek
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 5 łyżek
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 l
masło roślinne 1 kostka
cukier 2 łyżki

polewa czekoladowa

margaryna 1,5 łyzki
cukier 1,5 łyżki
kakao 1,5 łyżki
woda 1/5 łyżki

warstwa biszkoptowa

biszkopty okrągłe 20 dag
kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek
galaretka agrestowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Przesiać mąkę, dodać olej, ocet i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodac przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Wylać do formy białe ciasto a następnie ciemne. Widelcem lub drewnianym patyczkiem pomieszać delikatnie
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół
Krok 4 - Oczy carycy foto
5
Na mleku ugotować budyń z dodatkiem cukru. Ostudzić pod przykryciem.
Masło roślinne zmiksować, dodawać partiami ostudzony budyń i dalej miksować
Krok 5 - Oczy carycy foto
6
Kawę zaparzyć w pół litrze wody i wystudzić. 2 galarekki rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić.
Na połowie ciasta rozłożyc połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie i rozkładać na kremie. Zalać miejsca między biszkoptami tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Krok 6 - Oczy carycy foto
7
Przygotować polewę czekoladową rozpuszczjąc podane składniki. Zagotować i ostudzić.
Na biszkopty położyć drugą warstwe kremu. Przykryć drugą połową ciasta. Zalać płynną polewą czekokadową
Krok 7 - Oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.07.2015 08:24
pyszny deser
adelajda 04.07.2015 09:53
pyszne ciasto :))
Róża1 02.07.2015 23:01
jaka orginalna nazwa !!!!!! wspaniałe ciacho :-)
halina17 02.07.2015 22:09
Dobre ciasto.
gosia1988 02.07.2015 20:47
smakowicie wygląda
Mietek z20 02.07.2015 20:12
wygląda apetycznie
mirosława4 02.07.2015 19:52
zapewne jest smaczne to ciasto
aginaa 02.07.2015 19:40
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak