Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto 1

białko 7 szt
cukier 1 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szkl

Ciasto 2

żółtko jajek 7 szt
jajko 2 szt
cukier 6 łyżek
mąka 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1/3 szkl

Masa

mleko 1/2 litra
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 50 g
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt
margaryna 1 szt
capuccino 4 łyżki

Polewa

masło lub margaryna 10 dag
kakao 3 łyżki
kawa mielona 1 łyżka
mleko 1 łyżka
cukier 3-4 łyzki

Oraz;

biszkopty okrągłe
galaretka wiśniowa 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem, wlać olej i ocet. Wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Całe jajka i żółtka ubić z cukrem . Wlać olej i wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na przemian oba ciasta tworząc kleksy. Upiec. Ostudzone przekroić na pół
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
1,5 szkl mleka zagotować. Jajka zmiksować z cukrem wlać 1/2 szkl mleka , wsypać mąki i wymieszać . Wlać do gotującego się mleka i ugotować.Margarynę utrzeć dodać zimny budyń i proszek cappuccino
Krok 4 - Oczy carycy foto
5
Połowę masy wyłożyć na upieczony biszkopt
Krok 5 - Oczy carycy foto
6
Galaretki rozpuścić w 350ml wrzątku i dolać 400ml zimnej wody. Na masie ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aż galaretka zastygnie.
Krok 6 - Oczy carycy foto
7
Na galaretce rozsmarować krem i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto polać polewę.
Krok 7 - Oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.06.2015 21:10
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak