Oczy carycy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto 1

  • białka

    7 szt
  • cukier

    1 1/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szkl

Ciasto 2

  • żółtka

    7 szt
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szkl

Masa

  • mleko

    1/2 litra
  • mąka

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jajka

    1 szt
  • margaryna

    1 szt
  • capuccino

    4 łyżki

Polewa

  • masło lub margaryna

    10 dag
  • kakao

    3 łyżki
  • kawa mielona

    1 łyżka
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier

    3-4 łyzki

Oraz;

  • biszkopty okrągłe

  • galaretka wiśniowa

    2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oczy carycy foto
Białka ubić z cukrem, wlać olej i ocet. Wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Oczy carycy foto
Całe jajka i żółtka ubić z cukrem . Wlać olej i wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Oczy carycy foto
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na przemian oba ciasta tworząc kleksy. Upiec. Ostudzone przekroić na pół
Krok 4 - Oczy carycy foto
1,5 szkl mleka zagotować. Jajka zmiksować z cukrem wlać 1/2 szkl mleka , wsypać mąki i wymieszać . Wlać do gotującego się mleka i ugotować.Margarynę utrzeć dodać zimny budyń i proszek cappuccino
Krok 5 - Oczy carycy foto
Połowę masy wyłożyć na upieczony biszkopt
Krok 6 - Oczy carycy foto
Galaretki rozpuścić w 350ml wrzątku i dolać 400ml zimnej wody. Na masie ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aż galaretka zastygnie.
Krok 7 - Oczy carycy foto
Na galaretce rozsmarować krem i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto polać polewę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.06.2015 21:10
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat