Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
olej 1/3 szkl
sok z cytryny 1/2 szt
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szkl
mleko 1,5 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
margaryna 1 szt
biszkopty okrągłe 1 opak
galaretka 1 szt
mleczna czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Ciasto białe:

6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, sok z cytryny i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.

Ciasto ciemne:

6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarze ok 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. (Ja wykładałam łyżka i troszkę mieszałam widelcem, żeby wyszły ” esy floresy” , a na wierzchu samo białe ciasto delikatnie widelcem zrobiłam wzorki ). Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Po przestudzeniu przekrawamy ciasto na dwa placki.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier waniliowy i kardamon. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.

Na ciasto wykładamy część masy.
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
Na masie układamy biszkopty.
Krok 4 - Oczy carycy foto
5
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu.
Krok 5 - Oczy carycy foto
6
Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 6 - Oczy carycy foto
7
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy ciasto.
Krok 7 - Oczy carycy foto
8
Smacznego!!
Krok 8 - Oczy carycy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 13.02.2014 10:03
same pyszności
Mira85 13.02.2014 08:58
super smaczne
monisia1977 13.02.2014 08:11
super ciacho
agnieszka131919 13.02.2014 07:48
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak