Oczy carycy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka na jasne ciasto

    6 szt
  • cukier na jasne ciasto

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana na jasne cia

    1 szkl
  • proszek do pieczenia na jasne

    1 niepełna łyżeczka
  • żółtka na ciemne ciasto

    6 szt
  • cukier na ciemne ciasto

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia na ciemne

    1 łyżka
  • kakao na ciemne ciasto

    2 łyżki
  • mleko na krem

    440 ml
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • cukier do kremu

    2 łyżki
  • masło 250 g

    1 kostka
  • biszkopty okrągłe

    20 dag
  • galaretka agrestowa

    2 opk
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • cukier do ponczu

    1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa

  • budyń śmietankowy

    1 bez cukru
  • woda

    125 (gorąca)
  • ocet

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • olej

    80 (na ciemne ciasto)
  • olej

    80 (na jasne ciasto)
  • jajka

    2 na ciemne ciasto
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oczy carycy. foto
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając pod koniec małymi porcjami cukier.Drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie wmieszałam mąkę ziemniaczaną i olej i ocet. W drugim naczyniu ubiłam żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Znów delikatnie drewnianą łyżką wmieszałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao a na koniec olej. Blachę 25\40cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Wylałam na spód jasne ciasto a na nie ciasto ciemne.Widelcem delikatnie przemieszałam od góry do dołu,tworząc kolorowe kleksy. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Krok 2 - Oczy carycy. foto
Po wyjęciu wystudziłam i ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na placki.
Krok 3 - Oczy carycy. foto
Galaretki obie rozpuściłam w 500 ml gorącej wody,dokładnie rozmieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Kawę zalałam gorącą wodą,posłodziłam i także odstawiłam do wystudzenia.W oryginale była zwykła kawa ( 1 łyżeczka). Budyń ugotowałam wraz z cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiłam pod przykryciem (by wyeliminować kożuch na powierzchni) do wystudzenia . Zimny zmiksowałam z miękkim masłem (do masła dodawałam po łyżce budyniu). Na blasze ułożyłam jedną połowę ciasta (górną-by wierzch ciast był równy) i posmarowałam połową masy budyniowej.
Krok 4 - Oczy carycy. foto
Biszkopty moczyłam w naparze kawowym i układałam ściśle obok siebie na budyniu.Moczyłam je króciutko,dosłownie włożyłam do kawy ,odwróciłam na drugą stronę i od razu wyjęłam.
Krok 5 - Oczy carycy. foto
Pomiędzy biszkopty wlewałam tężejącą galaretkę agrestową.Wstawiłam całość do lodówki,by galaretka stężała,po czym posmarowałam całość resztą masy budyniowej
Krok 6 - Oczy carycy. foto
przykryłam dolną częścią biszkopta.Przykryłam papierem do pieczenia i lekko równomiernie obciążyłam deską do krojenia.Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę po czym polałam polewą czekoladową.Do polewy dodałam łyżeczkę namoczonej w wodzie i podgrzanej żelatyny,dzięki czemu polewa jest lśniąca,gładka i nie roztapia się na stole.
Krok 7 - Oczy carycy. foto
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej a smaki doskonale się połączą a biszkopty będą wilgotne, rozpływające się w ustach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 18.11.2016 14:47
Fajnie wygląda, pewnie fajnie smakuje, ale skąd taka nazwa?
Ada-Gaba 15.09.2016 20:33
fajnie wygląda
Stenka 26.06.2015 11:11
ładne i smaczne ale nie podałas ile mąki do ciemnego ciasta
turkus3 26.10.2014 13:13
piękne i smaczne ciasto :-)
gacopierz23 10.06.2014 17:05
smaczne ciasto i świetna nazwa
Motorek 25.04.2014 09:31
wygląda smakowicie to ciasto
kasienka23 20.10.2013 14:39
świetne ciasto!
Dorota76 20.10.2013 14:09
ciekawa propozycja na następny weekend
teresa18 20.10.2013 12:27
ciasto na 6 z plusem
Renataj 20.10.2013 11:25
Pięknie się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat