Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy.

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka na jasne ciasto 6 szt
cukier na jasne ciasto 1 szkl
mąka ziemniaczana na jasne cia 1 szkl
proszek do pieczenia na jasne 1 niepełna łyżeczka
żółtka na ciemne ciasto 6 szt
cukier na ciemne ciasto 6 łyżek
proszek do pieczenia na ciemne 1 łyżka
kakao na ciemne ciasto 2 łyżki
mleko na krem 440 ml
cukier wanilinowy 16 g
cukier do kremu 2 łyżki
masło 250 g 1 kostka
biszkopty okrągłe 20 dag
galaretka agrestowa 2 opk
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier do ponczu 1 łyżeczka
polewa czekoladowa
budyń śmietankowy 1 bez cukru
woda 125 (gorąca)
ocet 1 łyżka
mąka tortowa 4 łyżki
olej 80 (na ciemne ciasto)
olej 80 (na jasne ciasto)
jajko 2 na ciemne ciasto

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy.

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając pod koniec małymi porcjami cukier.Drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie wmieszałam mąkę ziemniaczaną i olej i ocet. W drugim naczyniu ubiłam żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Znów delikatnie drewnianą łyżką wmieszałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao a na koniec olej. Blachę 25\40cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Wylałam na spód jasne ciasto a na nie ciasto ciemne.Widelcem delikatnie przemieszałam od góry do dołu,tworząc kolorowe kleksy. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Krok 1 - Oczy carycy. foto
2
Po wyjęciu wystudziłam i ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na placki.
Krok 2 - Oczy carycy. foto
3
Galaretki obie rozpuściłam w 500 ml gorącej wody,dokładnie rozmieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Kawę zalałam gorącą wodą,posłodziłam i także odstawiłam do wystudzenia.W oryginale była zwykła kawa ( 1 łyżeczka). Budyń ugotowałam wraz z cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiłam pod przykryciem (by wyeliminować kożuch na powierzchni) do wystudzenia . Zimny zmiksowałam z miękkim masłem (do masła dodawałam po łyżce budyniu). Na blasze ułożyłam jedną połowę ciasta (górną-by wierzch ciast był równy) i posmarowałam połową masy budyniowej.
Krok 3 - Oczy carycy. foto
4
Biszkopty moczyłam w naparze kawowym i układałam ściśle obok siebie na budyniu.Moczyłam je króciutko,dosłownie włożyłam do kawy ,odwróciłam na drugą stronę i od razu wyjęłam.
Krok 4 - Oczy carycy. foto
5
Pomiędzy biszkopty wlewałam tężejącą galaretkę agrestową.Wstawiłam całość do lodówki,by galaretka stężała,po czym posmarowałam całość resztą masy budyniowej
Krok 5 - Oczy carycy. foto
6
przykryłam dolną częścią biszkopta.Przykryłam papierem do pieczenia i lekko równomiernie obciążyłam deską do krojenia.Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę po czym polałam polewą czekoladową.Do polewy dodałam łyżeczkę namoczonej w wodzie i podgrzanej żelatyny,dzięki czemu polewa jest lśniąca,gładka i nie roztapia się na stole.
Krok 6 - Oczy carycy. foto
7
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej a smaki doskonale się połączą a biszkopty będą wilgotne, rozpływające się w ustach.
Krok 7 - Oczy carycy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 18.11.2016 14:47
Fajnie wygląda, pewnie fajnie smakuje, ale skąd taka nazwa?
Ada-Gaba 15.09.2016 20:33
fajnie wygląda
Stenka 26.06.2015 11:11
ładne i smaczne ale nie podałas ile mąki do ciemnego ciasta
turkus3 26.10.2014 13:13
piękne i smaczne ciasto :-)
gacopierz23 10.06.2014 17:05
smaczne ciasto i świetna nazwa
Motorek 25.04.2014 09:31
wygląda smakowicie to ciasto
kasienka23 20.10.2013 14:39
świetne ciasto!
Dorota76 20.10.2013 14:09
ciekawa propozycja na następny weekend
teresa18 20.10.2013 12:27
ciasto na 6 z plusem
Renataj 20.10.2013 11:25
Pięknie się prezentuje.
IwonaDD 20.10.2013 11:16
wygląda obłędnie!
Magula 20.10.2013 11:16
bardzo fajne ciasto
gibli 20.10.2013 10:20
muszę je zrobić:)
patryska76 20.10.2013 10:12
Wygląda przepięknie ;) Na pewno spróbuję zrobić w domu ;)
idealme 20.10.2013 10:07
pychota! :)
Paolcia 20.10.2013 09:57
pysznie wygląda ;)
Janina 20.10.2013 09:52
Wspaniałe ciasto;)
lara 20.10.2013 09:36
efektowne ciasto
kriko 20.10.2013 09:34
bardzo pyszne
Stenka 20.10.2013 09:33
apetycznie wygląda
malaczarna23 20.10.2013 09:28
wspaniałe ciasto :)
Mysiunia 20.10.2013 09:27
ciasto wygląda wspaniale! Jeszcze się z takim nie spotkałam :)
Ela_K 20.10.2013 09:20
wygląda pieknie
Aga-25 20.10.2013 09:20
rewelacyjny jest
margaret 20.10.2013 09:19
fajnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak