Ocet z jabłek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    20 dkg
  • drożdże

    2 dkg
  • woda

    8 szklanek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ocet z jabłek foto
Jabłka umyć,usunąć gniazda nasienne i ogonki.Pokroić w dowolne kształty.Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem drożdży i cukru, w naczyniu emaliowanym lub kamiennym.Naczynie przykryć ściereczką ,odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce.Dwa razy dziennie , przemieszać łyżką drewnianą.
Krok 2 - Ocet z jabłek foto
Płyn przelać przez sito,sok odcisnąć.Wlać do butelek,szyjkę butelki obwiązać gazą.Odstawić na 40 dni.
Krok 3 - Ocet z jabłek foto
Tak przygotowany ocet ,można użyć jako przyprawę do przeróżnych dań, ew.pić 2 razy dziennie po 2 łyżki ,rozpuszczone w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Zalecane w diecie odchudzajacej czy dla lepszego trawienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 03.02.2016 21:04
Fajny przepis
IZABELA29 26.08.2014 08:50
nigdy nie robiłam
Beata23 30.12.2013 17:46
domowy najlepszy
ONY_za_kare 09.12.2013 17:54
ale super pomysl!
gosia56 21.09.2013 14:26
jeszcze nigdy nie robiłam
Łukasz15 30.06.2013 09:52
Świetny przepis
Grazyna0211 02.04.2013 14:48
dobry i praktyczny przepis
smakoszek 24.03.2013 22:07
ciekawy pomysł,nie ma to jak swój wyrób
jordi 01.03.2013 00:12
ciekawy przepis,dobrze,że zbliża się lato i świeże jabłka
Wacław 06.02.2013 08:51
drożdże nie są koniecznym dodatkiem,jednak drożdże przyspieszają proces fermentacji,bez nich ocet będzie również spełniał swoją rolę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat