Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet winny z jabłek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
woda 1 1/2-2 litra
cukier 6-8 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet winny z jabłek

Kroki postępowania

1
Jabłka myjemy,obieramy.
Skórki i gniazda nasienne wkładamy do słoja.
Krok 1 - Ocet winny z jabłek foto
2
Wodę gotujemy,studzimy i mieszamy z cukrem.
1 łyżeczka na 250 ml wody.
Krok 2 - Ocet winny z jabłek foto
3
Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegła końca i wówczas przelewamy przez gazę do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ocet jabłkowy poza walorami smakowymi, które wzbogacają potrawy ma wiele cennych właściwości leczniczych.
Zawiera dużo łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów,oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia przyswajanie wapnia.
Krok 3 - Ocet winny z jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 17.07.2013 09:47
przydatny przepis, zastanawia mnie tylko ile mniej więcej warzą te skórki i gniazda nasienne jabłek które użyłaś?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak