Ocet truskawkowy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    15 dag
  • ocet

    325 ml
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • mięta

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ocet truskawkowy. foto
Umyte truskawki ,dojrzałe, raczej małe pokroić na ćwiartki.
Krok 2 - Ocet truskawkowy. foto
Włożyć do butelki, dodać miętę i ziarna utłuczonego pieprzu.Zalać octem, najlepiej winnym i odstawić na 2-3 dni, aż ocet zabarwi się na czerwono.
Krok 3 - Ocet truskawkowy. foto
Zawartość butelki przecedzić.
Krok 4 - Ocet truskawkowy. foto
Truskawki rozgnieść widelcem, a uzyskany płyn przecedzić przez sitko.
Krok 5 - Ocet truskawkowy. foto
Oba przesącze połączyć i wlać do ozdobnej butelki lub karafki.
Krok 6 - Ocet truskawkowy. foto
Można włożyć gałązkę ziela i kilka truskawek. Zamknąć szczelnie korkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 24.05.2014 23:47
@alaaa Przede wszystkim do sałatek, surówek podobnie jak inne octy smakowe.Nie napisałem,ale ten ocet robię na bazie octu winnego,ale spirytusowy tez może być.
alaaa 24.05.2014 22:38
piękny kolor ale do czego używasz tego octu nigdy nie słyszałam o takim
as28 24.05.2014 21:09
mniam mniam
mufinka79 24.05.2014 20:48
Super ocet, do letnich sałatek i surówek jak znalazł :)
Kolorowa 24.05.2014 18:51
Z chęcią zrobię taki ;)
IwonaDD 24.05.2014 18:27
pomysłowy ocet :)
Jusiaa 24.05.2014 18:16
Świetny pomysł, ciekawy :)
IZABELA29 24.05.2014 17:30
nigdy takiego nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat