Ocet malinowy z miętą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    300-350 g
  • ocet jabłkowy

    400 ml
  • ocet winny czerwony

    100 ml
  • mięta

    2 gałązki
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny zalać w słoiku octem jabłkowym, dodać gałązki mięty i zakręcić - odstawić na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej - najlepiej w słońcu.
Odcedzić ocet, ostrożnie wycisnąć również maliny i doprawić miodem (ale nie jest to konieczne) - wymieszać do zupełnego rozpuszczenia - doprawić czerwonym octem winnym.
Przelać do butelki, zakręcić i odstawić na tydzień do lodówki.
Gotowy ocet także przechowywać w lodówce.

Nadaje się do barszczu, surówek, marynat.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 26.09.2016 13:38
Jest niezwykle aromatyczny :)
agaK. 19.06.2015 19:16
Na pewno nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom.
Habibi 30.09.2012 06:20
To akurat mój rodzinny autorski przepis, wypróbowany wiele lat temu przy nadprodukcji domowego octu jabłkowego i dużej ilości malin w ogrodzie.
cris04 29.09.2012 21:41
Rzeczywiście nasze przepisy są podobne......ale to taki prosty przepis,że nie da się wiele zmienić. Pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat