Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet kokosowy do dań orientalnych

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet ryżowy 200 ml
wiórki kokosowe 50 g
miąższ kokosa
ocet 10 % 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet kokosowy do dań orientalnych

Orzech kokosowy nawiercić na szczycie, w miejscu zaznaczonych wgłębień.
Wylać wodę kokosową i przecedzić przez gęstą gazę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia powstałe podczas nawiercania otworków.
Ostrym nożem wyskrobać biały miąższ i zalać octem ryżowym.
Wiórki kokosowe zalać octem spirytusowym na 2-3 dni wcześniej, odcedzić i kokosowy ocet dolać do ryżowego, w którym maceruje się ''bielmo'', czyli świeży miąższ kokosa.

Pozostawić na dwa tygodnie do zmacerowania.
Powstanie białawy i lekko tłusty płyn, który trzeba przecedzić przez gęstą gazę lub bibułkę (filltr do kawy).
Przecedzony ocet przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie jest gotowy do użycia.
Przechowywać w lodówce!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.03.2015 21:25
tanie, szybkie i przydatne :)
mela25 14.12.2012 08:26
pomysłowe
Lemon 17.10.2012 11:15
bardzo fajny
agnieszka214 17.10.2012 09:33
pomysł fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak