Ocet kokosowy do dań orientalnych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet ryżowy

    200 ml
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • miąższ kokosa

  • ocet 10 %

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzech kokosowy nawiercić na szczycie, w miejscu zaznaczonych wgłębień.
Wylać wodę kokosową i przecedzić przez gęstą gazę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia powstałe podczas nawiercania otworków.
Ostrym nożem wyskrobać biały miąższ i zalać octem ryżowym.
Wiórki kokosowe zalać octem spirytusowym na 2-3 dni wcześniej, odcedzić i kokosowy ocet dolać do ryżowego, w którym maceruje się ''bielmo'', czyli świeży miąższ kokosa.

Pozostawić na dwa tygodnie do zmacerowania.
Powstanie białawy i lekko tłusty płyn, który trzeba przecedzić przez gęstą gazę lub bibułkę (filltr do kawy).
Przecedzony ocet przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie jest gotowy do użycia.
Przechowywać w lodówce!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 29.03.2015 21:25
tanie, szybkie i przydatne :)
mela25 14.12.2012 08:26
pomysłowe
Lemon 17.10.2012 11:15
bardzo fajny
agnieszka214 17.10.2012 09:33
pomysł fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat