Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet jabłkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 800 gram
woda 1 litr
miód prawdziwy 4 łyżki
chleb razowy piętka

Porada

Ocet świetnie nadaje się jako dressing do sałatek, jest bardzo zdrowy, pomaga uregulować wagę osobom z nadwagą, leczyć różne choroby skóry i działa odkwaszająco na organizm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet jabłkowy

Można użyć całych jabłek, lub tylko obierek i ogryzek, ale musi być odpowiednia waga. Jabłka (jeśli ścinki to nie) kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego wyparzonego słoja. Do przegotowanej i przestudzonej wody dodajemy miód, dokładnie mieszamy i zalewamy tym jabłka. Na koniec dodajemy pokruszoną piętkę chleba koniecznie razowego żeby przyspieszyć proces fermentacji. Owijamy wlot słoika papierem kuchennym i zabezpieczamy gumką recepturką, żeby zabezpieczyć zawartość przed muszkami. Słój musi stać w ciemnym miejscu najlepiej w temperaturze pokojowej. Co drugi dzień mieszamy zawartość słoika wyparzoną drewnianą łyżką, na powierzchni będzie zbierać się piana- to normalne, usuwamy ją łyżką. Gdy piana przestanie się pojawiać ocet będzie gotowy, trwa to od 2 do 4 tygodni, więc musimy obserwować cały proces.
Ocet najlepiej zlewać przez lejek wyłożony gazą i watą żeby był bardziej klarowny. Ocet się nie psuje jest sam w sobie konserwantem, więc może stać w ciemnym miejscu długie miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.03.2016 16:19
domowy najlepszy :-) , ale ja jeszcze nie robiłam :-)
Futka 03.03.2016 12:08
Domowy najlepszy! Samo zdrowie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak