Ocet jabłkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    4 łyżki
  • woda letnia

    1,5 (przegotowana)
  • obierki

    z 2,5kg kwaśnych jabłek ogryzki,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy i obieramy ze skórek oraz wycinamy z nich gniazda nasienne. To właśnie te odpadki będą nam potrzebne do przygotowania octu. Naczynie w którym będziemy przygotowywać ocet, musi być uprzednio umyte i wyparzone. Do gotowego naczynia wkładamy odpadki z jabłek i zalewamy je letnią przegotowaną wodą. Dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Wody powinno być tyle, by elementy stałe były w niej zanurzone. W razie potrzeby należy dolać więcej wody.

Następnie przykrywamy ściereczką, obwiązujemy tak, żeby żadne owady nie miały dostępu do produkującego się octu. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc, w międzyczasie doglądając czy proces zachodzi prawidłowo i nie pojawia się pleśń. Obierki z jabłek powinny być cały czas zanurzone w wodzie. Po miesiącu próbujemy smak naszego octu, jeśli jego moc nam odpowiada możemy go zlać do butelki. Jeżeli uznamy, że chcemy by ocet był kwaśniejszy należy przedłużyć czas. Dla mnie idealny efekt jest po dwóch miesiącach. Żeby ocet był klarowny przelewamy go przez pieluchę tetrową złożoną na pół. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 29.11.2015 10:48
wart samemu zrobić
IZABELA29 20.01.2014 09:11
ja tylko kupuje sama nie robię
anemon 19.01.2014 19:52
Świetny pomysł na zagospodarowanie jabłek.
IwonaDD 07.01.2014 16:40
cenny przepis
Alex_M 22.12.2013 20:46
rewelacja :)
Renataj 22.12.2013 17:23
Czytałam o wielu zaletach octu jabłkowego. Warto go zrobić.
Monia 22.12.2013 12:24
A to ciekawe, muszę wypróbować :)
Romanowka 22.12.2013 12:22
Mój już jest gotowy do użytku!
patryska76 22.12.2013 12:08
Ciekawy pomysł na domowy ocet ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat