Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet gruszkowy

5.0
(43)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki - ODPADY z obierania 1,5 kg
cukier kryształ 270 g
rodzynki 15 szt.
woda ciepła 2,5-3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet gruszkowy

Wszelkie obierki z gruszek, gniazda nasienne nne oraz obite kawałki owoców włożyć do 5-litrowej butli po wodzie mineralnej.
Zagotować, posłodzić i ostudzić wodę do temp.ok.50*C - zalać gruszki do wysokości ok.4/5 butelki.
Dodać rodzynki, które po napęcznieniu w wodzie zachowaną się jak winogrona i rozpoczną fermentację jako starter.
Butelkę obwiązać kawałkiem płótna lub kilkoma warstwami gazy, aby muszki nie miały dostępu. Odstawić na kilka tygodni w ciepłe miejsce - raz dziennie zakręcić butelką aby przemieszać zawartość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2016 20:43
Wypróbuję na mniejszej ilości
Habibi 30.09.2015 16:28
z wielu owoców się da ;)
Olaf*71 29.09.2015 17:34
myślałem że tylko z jabłek da sie zrobic
luna76 28.09.2015 17:05
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak