Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki z różą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5.5 szklanki
mleko 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
stopione masło 10 dag
żółtko jajek 5 sztuk
sól 1/4 łyżeczki
DODATKOWO:
olej do smażenia
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki z różą

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 szklankę mąki i cukier, wymieszać po czym zostawić do wyrośnięcia.Pozostała mąkę wymieszać z solą dodać do niej wyrośnięte drożdże, żółtka oraz stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnice posypać mąką i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto, następnie pociąć pociąć je na paski 7cm na 25 cm i na środku każdego ułożyć pasek z marmolady, zlepić na środku i delikatnie wałkując wałeczek naciągać z wałeczka uformować precle lub tak jak ja coś w rodzaju obwarzanka, gotowe obwarzanki zostawić jeszcze na kilka minut do podrośnięcia.

W wysokim rondlu rozgrzać olej( ja miałam pół na pół ze smalcem) i w gorącym tłuszczu smażyć obwarzanki na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 06.02.2013 22:58
uwielbiam smak róży!
adelajda 06.02.2013 21:41
super wyglądają
treonina 06.02.2013 16:30
pięknie wyszły :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak