Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki serowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1/2 kg
cukier 1 szklanka
margaryna mleczna 1/2 kostka
jaja 2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 kg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki serowe

Kroki postępowania

1
Do miski pokruszyć drobno ser, potrzeć na tartce margarynę, wsypać sodę oraz cukier; dodać jajka i trochę mąki na początek. Wszystko wymieszać. Następnie w miarę szybko podsypując mąką ciasto wyrobić je.
Krok 1 - Obwarzanki serowe foto
2
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
Krok 2 - Obwarzanki serowe foto
3
W rozwałkowanym cieście szklanką wycinamy kółka, a w środku (ja odkąd pamiętam z mamą czy z babcią środki wycinałyśmy nakrętką od syropu;]) wycinamy mniejszy otwór. Ze względu na młodszą siostrę część tych środków zostawiam dla niej do usmażenia, a część z powrotem dodaję do ciasta.
Krok 3 - Obwarzanki serowe foto
4
Jak już wykroimy całe ciasto, nalewamy olej do garnka i rozgrzewamy go. Musi być bardzo gorący. Do takiego oleju, wkładamy obwarzanki, ja wkładam po 4 bo boję się, że mogą mi się spalić. I smażymy je z każdej strony na brązowy kolor; Następnie lekko wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
Przepis na obwarzanki mam od babci, więc na pewno jest sprawdzony. Są na prawdę bardzo pyszne, niestety dłużej jak dwa dni nie postoją ponieważ czerstwieją..:/
Życzę smacznego;)
Krok 4 - Obwarzanki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 23.01.2013 12:23
lubię je i robię podobne - smaczne :)
Alex_M 23.01.2013 11:58
super!!
gosia56 23.01.2013 11:49
robię podobne pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak