obwarzanki domowej roboty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,7 litra
  • cukier

    2 łyżki
  • mak

    5 dkg
  • margaryna

    2 łyżki
  • jaja

    2
  • żółtko jaja

    1
  • mąka pszenna

    1 kg
  • sól

  • drożdże

    4 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

podgrzane ,leko moieszamy z 1 łyżką mąki, cukru i 3 łyżkami mleka.odstawiamy aż wyrośnie.mleko mieszamy z 0,5 szklanki mąki.jajo i żółtko ubijamy na pianę. i wlewamy je do rozczynu.dodajemy drożdzę stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy.uklepać, posypać mąką i odstawić.z ciasta formujemy wedle uznania obwarzanki.poczekać aż wyrosną , posmarować żółtkiem i posypać makiem. piec około 50 minut w temp. 170 stopni, później temp zwiększyć do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 22.02.2012 15:45
ładniusi :)
mikrusiak 22.02.2012 13:01
ładnie wyszła...:)
ttrytka 22.02.2012 12:29
łądnie
staropolanka5 22.02.2012 12:26
ciekawy pomysł , juz wiem co dziś zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat