Obwarzanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • jaja

    4 sztuki
  • cukier puder

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jaj, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto jak na kluski i dokładnie wyrobić. Na stolnicy formować małe kawałeczki i zwijać je w cienkie obwarzanki. Wrzucać parami do szerokiego rondla na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, układać szybko na blasze wysypaną mąką. Piec ok. 10 min na jasnozłoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat