Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 400 ml
drożdże 40 g
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 600 g
sól 2 płaskie łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

ponadto

woda 700 ml
Dodatki: ziarna sól mak
jajko roztrzepane do posmarowania
Soda oczyszczona Prymat 4 łyżeczki

Porada

Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate".

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw ok 15 min do ciepłego miejsca by drożdże zaczeły działać. Do dużej miski wsyp mąkę sól i jajko oraz rozczyn z drożdży. Wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Kolejno wyrośniete ciasto wyłóż na stolnice i jeszcze chwile zarób. Formuj potem obwarzanki. Odstaw na ok 15 min do wyrośnięcia.
Krok 1 - Obwarzanki  foto
2
W garnku zagotować wodę z sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami cukru wodzie bez dodatku sody) i wrzucać precle na krótko do wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min)
Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia.
Krok 2 - Obwarzanki  foto
3
Obwarzanki wysmarować jajkiem. Ja niektóre posypałam serem albo ziarnami lub przyprawą.
Krok 3 - Obwarzanki  foto
4
Obwarzanki wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min w temp 190 stopni.


Smacznego!!!
Krok 4 - Obwarzanki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 08.06.2014 14:58
Ja również :)
Patriszja
Patriszja 07.06.2014 20:31
mniam :) uwielbiam z masełkiem na śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak