Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiadowa potrawka z kurczaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 45 dag
suszone pomidory 1 słoik
cukinia 1 sztuka średnia
cukinie małe 4 sztuka
serek mascarpone 25 dag
śmietana 30% 200 ml
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuka
szałwia 10 liść
olej rzepakowy
ryż
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Obiadowa potrawka z kurczaka

Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, usuwamy ewentualny tłuszczyk. Osuszamy ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Średnią cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, a mini cukinie wzdłuż na pół. Mini cukinie smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Oprószamy solą i pieprzem.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a po mniej więcej 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy do zrumienienia się mięsa. Lekko solimy.

Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, ser mascarpone, śmietanę, suszone pomidory i porozrywane na mniejsze kawałki listki szałwii.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mini cukinie smażymy z dwóch stron na patelni grillowej (lub grillujemy na tradycyjnym sprzęcie) do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne odciski.

Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem i grillowanymi mini cukiniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 06.05.2014 22:57
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak