Przepis i sposób przygotowania na: Obiadowa potrawka z kurczaka
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Średnią cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, a mini cukinie wzdłuż na pół. Mini cukinie smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Oprószamy solą i pieprzem.
Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a po mniej więcej 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy do zrumienienia się mięsa. Lekko solimy.
Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, ser mascarpone, śmietanę, suszone pomidory i porozrywane na mniejsze kawałki listki szałwii.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mini cukinie smażymy z dwóch stron na patelni grillowej (lub grillujemy na tradycyjnym sprzęcie) do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne odciski.
Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem i grillowanymi mini cukiniami.