Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad z worka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 6 szt
limonka 1 szt
marchewka 2 szt
ziemniaki 2-3 szt
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyzeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
szałwia 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad z worka

Kroki postępowania

1
Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki.
Krok 1 - Obiad z worka foto
2
W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego do każdego worka. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy.
Krok 2 - Obiad z worka foto
4
Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły. Gotowy obiad wykładamy na talerz.
Krok 3 - Obiad z worka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 10.01.2017 09:10
fajny i szybki sposób na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak