Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutella śliwkowo-wiśniowa z orzechami włoskimi

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2 kg
wiśnie 1 kg
cukier do smaku
kakao do smaku
orzechy włoskie 1/3 szkl. mielone
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Nutella śliwkowo-wiśniowa z orzechami włoskimi

Śliwki i wiśnie umyć, osączyć wypestkować i wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem - podlać niewielką ilością wody, nakryć i ogrzewać, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Odkryć i prażyć, aż odparuje nadmiar płynu i masa zgęstnieje. Dosłodzić do smaku, dodać zmielone orzechy, odrobinkę aromatu migdałowego i prażyć jeszcze kilkanaście minut, stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Dosypać kakao (przez sitko, aby nie było grudek), dokładnie wymieszać i napełnić niewielkie słoiczki. Zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.09.2013 09:45
Ja też zaczynałam od śliwkowej, ale potem testowałam już z dodatkiem różnych owoców.
pierniczkowo 09.09.2013 15:37
musi być przepyszna :)
Katarzyna/kate1980 08.09.2013 21:24
zawsze robiłam z samymi śliwkami pora spróbować z wiśniami
Stenka 08.09.2013 14:35
ciekawy przepis
adelajda 08.09.2013 13:47
można zamiast kakao dodać czekoladę też będzie smaczna !!
mitek111 08.09.2013 13:43
fajny pomysł, można zrobić z nią rogaliki drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak