Nutella śliwkowo-wiśniowa z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    do smaku
  • kakao

    do smaku
  • orzechy włoskie

    1/3 szkl. mielone
  • aromat migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki i wiśnie umyć, osączyć wypestkować i wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem - podlać niewielką ilością wody, nakryć i ogrzewać, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Odkryć i prażyć, aż odparuje nadmiar płynu i masa zgęstnieje. Dosłodzić do smaku, dodać zmielone orzechy, odrobinkę aromatu migdałowego i prażyć jeszcze kilkanaście minut, stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Dosypać kakao (przez sitko, aby nie było grudek), dokładnie wymieszać i napełnić niewielkie słoiczki. Zapasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 10.09.2013 09:45
Ja też zaczynałam od śliwkowej, ale potem testowałam już z dodatkiem różnych owoców.
pierniczkowo 09.09.2013 15:37
musi być przepyszna :)
Katarzyna/kate1980 08.09.2013 21:24
zawsze robiłam z samymi śliwkami pora spróbować z wiśniami
Stenka 08.09.2013 14:35
ciekawy przepis
adelajda 08.09.2013 13:47
można zamiast kakao dodać czekoladę też będzie smaczna !!
mitek111 08.09.2013 13:43
fajny pomysł, można zrobić z nią rogaliki drożdżowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat