Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutelkowy torcik z konfiturą porzeczkową i masą cappuccino

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 100 g
cukier puder 40 g
nutella 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 8 szt.
cukier puder 100 g
śmietana 30% 500 ml
mleko 150 ml
cappuccino śmietankowe 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
Składniki dodatkowe:
płatki migdałowe 100 g
czekolada mleczna 100 g
porzeczkowy likier 100 ml
porzeczki mrożone do dekoracji
konfitura 300 porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Nutelkowy torcik z konfiturą porzeczkową i masą cappuccino

Przygotować biszkopt nutelkowy: białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo kolejne składniki - cukier puder, po jednym żółtku, nutellę i na samym końcu przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy około 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy dość równe części.

Cappuccino śmietankowe zaparzyć w 100 ml wrzącego mleka. Przykryć i odstawić na 10 minut. Żelatynę namoczyć w pozostałym, gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z cappuccino oraz żelatyną. Przygotowaną masę cappuccino wstawić na 15 minut do lodówki.

Na paterze ułożyć pierwszy krążek nutelkowego biszkoptu. Przy użyciu pędzelka silikonowego ciasto posmarować likierem porzeczkowym. Na cieście rozsmarować połowę konfitury porzeczkowej oraz ⅓ masy cappuccino. Nakryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Posmarować likierem porzeczkowym, równomiernie rozsmarować pozostałą konfiturę oraz trzecią część masy cappuccino. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu. Lekko docisnąć i posmarować likierem porzeczkowym. Wierzch tortu i jego boki pokryć pozostałą masą cappuccino.

Do brzegów tortu dodatkowo 'poprzyklejać' uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Wierzch deseru z kolei udekorować czekoladą i mrożonymi porzeczkami.

Schłodzić w lodówce. I ... smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 27.03.2013 10:57
Wygląda po prostu obłędnie!
malaczarna23 24.01.2013 19:39
pyszności
Andzia1977
Andzia1977 02.12.2012 18:17
ale ten torcik musi być pyszny!!!
Poison1988 29.11.2012 19:33
aż dech zaparło... cudo!
Rafał10 29.11.2012 17:47
wygląda jak profesjonalnego cukiernika :)
MAR3STA 08.11.2012 10:47
wyborny torcik zwłaszcza, że uwielbiam masy kawowe
Gosia40 06.11.2012 20:55
Piękne ciacho!
kasienka23 06.11.2012 19:29
świetnie wygląda!
Natalia/tubisiek 06.11.2012 18:35
wspaniały i do tego pięknie wygląda!! :)
justys759 06.11.2012 14:14
prezentuje się bardzo ładnie aż chciałoby się zjeść kawałeczek:)
sara1 06.11.2012 14:14
pyszne słodkości
Adamorek 06.11.2012 14:08
rewelacja
halina17 06.11.2012 14:03
Smaczny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak