Przepis i sposób przygotowania na: Nutelkowy torcik z konfiturą porzeczkową i masą cappuccino
Cappuccino śmietankowe zaparzyć w 100 ml wrzącego mleka. Przykryć i odstawić na 10 minut. Żelatynę namoczyć w pozostałym, gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z cappuccino oraz żelatyną. Przygotowaną masę cappuccino wstawić na 15 minut do lodówki.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek nutelkowego biszkoptu. Przy użyciu pędzelka silikonowego ciasto posmarować likierem porzeczkowym. Na cieście rozsmarować połowę konfitury porzeczkowej oraz ⅓ masy cappuccino. Nakryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Posmarować likierem porzeczkowym, równomiernie rozsmarować pozostałą konfiturę oraz trzecią część masy cappuccino. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu. Lekko docisnąć i posmarować likierem porzeczkowym. Wierzch tortu i jego boki pokryć pozostałą masą cappuccino.
Do brzegów tortu dodatkowo 'poprzyklejać' uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Wierzch deseru z kolei udekorować czekoladą i mrożonymi porzeczkami.
Schłodzić w lodówce. I ... smacznego :D