Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugat orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
miód prawdziwy 20 dg
białko 6 sztuk
woda 1 szklanka
ocet 1 łyżeczka
orzechy włoskie 30 dg
wafel tortowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Nugat orzechowy

Orzechy drobno pokroić. Miód rozpuścić. Przygotować syrop z cukru, wody oraz octu. Następnie połączyć go z miodem. Z białek ubić sztywną pianę. Wlewać do niej cienkim strumieniem syrop i dalej ubijać; następnie postawić naczynie z pianą na parze i dalej ubijać, aż zgęstnieje; zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do ubitej masy dodać cukier waniliowy oraz orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel, równo rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć równomiernie deseczką. Zostawić na 24 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak