Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugat

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy laskowe 400 gram
cukier 300 gram
miód 250 gram
białko 5 sztuka
wafle 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Nugat

Orzechy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z resztek skórki.

Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.

Na małym ogniu podgrzewamy miód i dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.

Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i mieszamy.

Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2013 11:08
podoba mi się
pajbek 01.11.2012 10:22
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak