Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nóżki w galarecie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
cebula 1 sztuka
woda 1,5 litra
marchew 1 sztuka
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: nóżki w galarecie

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem,aż zrobi się prawie czarna (ja kładę ją na palniku kuchenki gazowej).
Nóżki dokładnie czyścimy,myjemy. Wkładamy je do wody i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje i pojawią się "szumy" zbieramy je, a do garnka wrzucamy obraną marchew i opaloną cebulę oraz ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu przez 4 godziny (marchew trzeba wyjąć wcześniej jak będzie miękka).
Po tym czasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić)
Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy w miseczkach, dodajemy odrobinę soli i pieprzu,a następnie zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.04.2015 08:24
ładnie wygląda
RenataZ-et 02.04.2015 19:52
bardzo smaczne
katerinaJ 02.04.2015 17:56
Bardzo apetycznie wygląda :)
Edith85 02.04.2015 17:26
wyglądają super
Okatina 02.04.2015 15:44
wygląda i z pewnością nieźle smakuje ;-)
Jadwiga/Jaga85 02.04.2015 15:05
Apetycznie podane!
erym 02.04.2015 14:56
bosko wygladaja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak