Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nototenia z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nototenia 2 kg
marchew 400 gram
pietruszka 150 gram
pora 200 gram
ocet winny 2 łyżki
przecier pomidorowy 100 ml
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nototenia z warzywami

Kroki postępowania

1
Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam płetwy.

Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny .

W trakcie moczenia wodę wymieniałam dwa razy.
Krok 1 - Nototenia z warzywami foto
2
Rybę obtaczałam w mącę.
Krok 2 - Nototenia z warzywami foto
3
Smażyłam na patelni z obu stron .
Krok 3 - Nototenia z warzywami foto
4
Pietruszkę, marchew oskrobałam a potem starłam na tarce o grubych oczkach , por pokroiłam w talarki cienkie .

Na odrobinie oleju zeszkliłam starte warzywa.

Podlewałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie

Dusiłam pod przykryciem 30 minut. Dodałam przecier, posoliłam .
Krok 4 - Nototenia z warzywami foto
5
Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny

Sprawdzić smak ,doprawić, jeśli trzeba dla wyostrzenia smaku dodać pieprz biały mielony 11.Trzymałam na ogniu, aż się zagotowało i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej. Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz.

Podawać z ryżem, ziemniakami z tym co lubimy.
Krok 5 - Nototenia z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak