Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

norweskie bułeczki cynamonowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 700 g
mleko 350 ml
drożdże 50 g
masło 100 g
cukier 80 g
jajko 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt

nadzienie

masło 100 g
cukier 120 g
cynamon 2 łyzeczki

glazura

jajko 1 szt

Porada

do nadzienia użyłam brązowego cukru dodał dodatkowego aromatu

Przepis i sposób przygotowania na: norweskie bułeczki cynamonowe

Kroki postępowania

1
mleko, drożdże i masło lekko podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się masła do tego wbić jaja i zmiksować
Krok 1 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
2
mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, 1/2 części sypkich składników wsypać do płynnych i zmiksować kiedy ciasto będzie gęste wsypujemy na stolnicę i wyrabiamy z resztą mąki
Krok 2 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
3
wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy mąki, tak wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości tj około 1 g
Krok 3 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
4
w tym czasie rozpuszczamy składniki nadzienia, rozpuszczając masło z cukrem i cynamonem na wolnym ogniu ciągle mieszając
Krok 4 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
5
wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części
Krok 5 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
6
każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25-30, smarujemy nadzieniem, zostawiając z jednej strony czyste ciasto
Krok 6 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
7
zwijamy, od brzegu z nadzieniem a kończąc na czystym, w ślimaczka i rulon dzielimy na 2-3 cm kawałki
Krok 7 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
8
każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem-odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
Krok 8 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
9
pieczemy 20-25 minut do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni
Krok 9 - norweskie bułeczki cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 04.08.2014 19:43
fajnie wyglądają
adelajda 02.08.2014 14:49
fajne bułeczki
Bernadeta1 30.07.2014 00:22
pysznie się prezentują
Ania84 29.07.2014 23:18
ale bym zjadła :) nawet teraz w nocy! :)
kasiaw 29.07.2014 21:30
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak