norweskie bułeczki cynamonowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    700 g
  • mleko

    350 ml
  • drożdże

    50 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    80 g
  • jajko

    2 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 szt

nadzienie

  • masło

    100 g
  • cukier

    120 g
  • cynamon

    2 łyzeczki

glazura

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
mleko, drożdże i masło lekko podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się masła do tego wbić jaja i zmiksować
Krok 2 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, 1/2 części sypkich składników wsypać do płynnych i zmiksować kiedy ciasto będzie gęste wsypujemy na stolnicę i wyrabiamy z resztą mąki
Krok 3 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy mąki, tak wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości tj około 1 g
Krok 4 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
w tym czasie rozpuszczamy składniki nadzienia, rozpuszczając masło z cukrem i cynamonem na wolnym ogniu ciągle mieszając
Krok 5 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części
Krok 6 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25-30, smarujemy nadzieniem, zostawiając z jednej strony czyste ciasto
Krok 7 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
zwijamy, od brzegu z nadzieniem a kończąc na czystym, w ślimaczka i rulon dzielimy na 2-3 cm kawałki
Krok 8 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem-odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
Krok 9 - norweskie bułeczki cynamonowe foto
pieczemy 20-25 minut do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni
teresa18
do nadzienia użyłam brązowego cukru dodał dodatkowego aromatu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 04.08.2014 19:43
fajnie wyglądają
adelajda 02.08.2014 14:49
fajne bułeczki
Bernadeta1 30.07.2014 00:22
pysznie się prezentują
Ania84 29.07.2014 23:18
ale bym zjadła :) nawet teraz w nocy! :)
kasiaw 29.07.2014 21:30
aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat