Przepis i sposób przygotowania na: Norweskie budyniowo - kokosowe drożdżówki
Mleko podgrzać do letniej temperatury i wymieszać z roztopionym masłem, cukrem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę przesiać do miski, dodać kardamon, sól oraz mleko z resztą składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ( w razie konieczności dosypując odrobinę mąki, maksymalnie 3 łyżki ). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 godziny ).
Budyń:
Zagotować 400 ml mleka z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, 100 ml mleka i zmiksować. Wlać na zagotowane mleko i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulki o wadze około 65 g każda ( wyjdzie około 16 bułeczek ). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Po tym czasie, przy pomocy wąskiej szklanki lub nóżki kieliszka, zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blaszki. Wgłębienia wypełnić budyniem.
Piec w temperaturze 180° - 190°C przez 15 - 20 minut. Wystudzić na kratce.
Lukier:
Cukier puder wraz z gorącą wodą rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Polukrować wystudzone bułeczki, natychmiast posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)