Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Norweskie budyniowo - kokosowe drożdżówki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
drożdże 15 g
mleko 3,2% 325 ml
masło 50 g
cukier 75 g
jajko 1 szt.
sól 0,5 łyżeczki
kardamon 1 łyżeczka

Budyń waniliowy

żółtko jajek 4
mleko 3,2% 500 ml
cukier 75 g
mąka ziemniaczana 40 g
cukier waniliowy 16 g

Dodatkowo

cukier puder 1,5 szklanki
gorąca woda 2 łyżki
wiórki kokosowe

Porada

W oryginale zamiast cukru waniliowego jest 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, który dodajemy po zdjęciu ugotowanego budyniu z palnika. Budyń można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Norweskie budyniowo - kokosowe drożdżówki

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne dosypać łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Mleko podgrzać do letniej temperatury i wymieszać z roztopionym masłem, cukrem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę przesiać do miski, dodać kardamon, sól oraz mleko z resztą składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ( w razie konieczności dosypując odrobinę mąki, maksymalnie 3 łyżki ). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 godziny ).

Budyń:
Zagotować 400 ml mleka z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, 100 ml mleka i zmiksować. Wlać na zagotowane mleko i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Z wyrośniętego ciasta uformować kulki o wadze około 65 g każda ( wyjdzie około 16 bułeczek ). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Po tym czasie, przy pomocy wąskiej szklanki lub nóżki kieliszka, zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blaszki. Wgłębienia wypełnić budyniem.

Piec w temperaturze 180° - 190°C przez 15 - 20 minut. Wystudzić na kratce.

Lukier:
Cukier puder wraz z gorącą wodą rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Polukrować wystudzone bułeczki, natychmiast posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 03.07.2014 22:12
fajne te bułeczki
monika141 03.07.2014 21:24
pyszne bułeczki
czekoladka_m 03.07.2014 20:48
Robiłam kiedyś, są pyszne!
w mojej kuchni 03.07.2014 20:44
takie słodkości to można zjeść ze smakiem..
Krzysztof15 03.07.2014 20:19
bardzo smaczne
agnieszka214 03.07.2014 19:45
takie bułeczki mniam
Joannasz3190 03.07.2014 19:45
Pyszności :)
Kolorowa 03.07.2014 19:41
Bardzo mi się podobają !
cukiereczek 03.07.2014 19:32
kiszonce bukłaczki
ao_12 03.07.2014 19:15
świetne bułeczki:)
Magula 03.07.2014 19:06
Cudne te bułeczki
kasienka23 03.07.2014 18:34
fajne drożdżówki
brioszka 03.07.2014 18:04
uwielbiam je :) często robię,szczególnie w okresie zimowym :)
Mniam 03.07.2014 17:58
Smakowicie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak