Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nogi bażancie w śmietanie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 500 ml
sól do smaku
marchewka 1
por 1
seler 1/5
pietruszka 1
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
białe wino 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nogi bażancie w śmietanie

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki. Por w plasterki. Śmietanę mieszamy z musztardami oraz białym winem. Dodajemy pokrojone warzywa. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nogi bażancie. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Nogi bażancie w śmietanie foto
2
Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Nogi bażancie w śmietanie foto
3
Piekarnika rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy bażanta i pieczemy około 120 minut. Podczas pieczenia zawartość naczynia często mieszamy.
Krok 3 - Nogi bażancie w śmietanie foto
4
Tak przygotowanego bażanta podałem z białym pieczywem. Smacznego.
Krok 4 - Nogi bażancie w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.08.2013 11:30
ciekawy przepis
pacpaw 22.08.2013 22:14
@caralajna tylko przyrządzam i jem :o)
caralajna 22.08.2013 21:59
@pacpaw, dużo dziczyzny u Ciebie ostatnio, polujesz? :)
Katarzyna/kate1980 22.08.2013 21:54
świetny przepis ciekawa jestem tylko jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak