Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 2/3 szklanki

Ciasto właściwe

mleko ciepłe 1,5 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 łyżka
mąka pszenna typ 650 1 kg
miód z mniszka lekarskiego (syrop) 3 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin.
Krok 1 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto
2
Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko, wodę, zaczyn i syrop z mniszka lekarskiego, wymieszać.
Krok 2 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto
3
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 3 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto
4
Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Do sitka przełożyć ciasto łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Krok 4 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto
5
Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.
Krok 5 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto
6
Chleb piec z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec dalej przez ok. 35 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Krok 6 - Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 17.08.2016 19:17
Zdrowy chlebek.
Wafelek2601 17.08.2016 18:59
Musi być pyszny
2milutka 17.08.2016 17:46
Musze spróbować ;)
Ola1984 17.08.2016 15:01
Pyszny, domowy wypiek :)
pestka 17.08.2016 14:09
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak