Nocne bułki razowe

Nocne bułki razowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    2,5 szklanka
  • mąka pszenna typ 2000

    1,5 szklanka
  • mleko ciepłe

    1/2 szklanka
  • ciepła śmietana 30%

    1/2 szklanka
  • jajko

    3 jajka
  • miękkie masło

    100 gram
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • Do posmarowania:

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    20 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąki przekładam do miski robota, dodaję wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i śmietanę, jajka, miękkie masło oraz sól.
Starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Przekładam do suchej miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.

Po całonocnym wyrastaniu ciasto wyjmuję z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto ręcznie i formuję bułki. Układam w sporych odstępach na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 20 minut.

Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
myszka6 20.03.2015 09:09
Pycha.Niema to jak bułki własnej roboty.
ben-ka 21.08.2014 07:41
Muszę się skusić na takie bułeczki i w końcu upiec:)
Bernadeta1 02.02.2014 00:10
bułeczki jak malowane, pycha
anemon 01.02.2014 17:09
Bardzo Wam dziękuję.
mysza75 01.02.2014 16:13
pyszne buły na śniadanie :-)
IwonaDD 31.01.2014 20:48
bułeczki wyszły idealne
anemon 31.01.2014 07:18
Bardzo Wam dziękuję.
alaaa 30.01.2014 14:19
świetne bułeczki i takie równiutkie
caralajna 26.01.2014 20:16
zauważyłam, że ciasto na bułki rosnące przez noc w lodówce jest delikatniejsze, świetny przepis :)
anemon 24.01.2014 15:09
Ok, jesteśmy umówione.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat