Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocne bułki razowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 2,5 szklanka
mąka pszenna typ 2000 1,5 szklanka
mleko ciepłe 1/2 szklanka
ciepła śmietana 30% 1/2 szklanka
jajko 3 jajka
miękkie masło 100 gram
cukier 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżka
Do posmarowania:
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
drożdże świeże 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Nocne bułki razowe

W miseczce drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąki przekładam do miski robota, dodaję wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i śmietanę, jajka, miękkie masło oraz sól.
Starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Przekładam do suchej miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.

Po całonocnym wyrastaniu ciasto wyjmuję z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto ręcznie i formuję bułki. Układam w sporych odstępach na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 20 minut.

Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 20.03.2015 09:09
Pycha.Niema to jak bułki własnej roboty.
ben-ka 21.08.2014 07:41
Muszę się skusić na takie bułeczki i w końcu upiec:)
Bernadeta1 02.02.2014 00:10
bułeczki jak malowane, pycha
anemon 01.02.2014 17:09
Bardzo Wam dziękuję.
mysza75 01.02.2014 16:13
pyszne buły na śniadanie :-)
IwonaDD 31.01.2014 20:48
bułeczki wyszły idealne
anemon 31.01.2014 07:18
Bardzo Wam dziękuję.
alaaa 30.01.2014 14:19
świetne bułeczki i takie równiutkie
caralajna 26.01.2014 20:16
zauważyłam, że ciasto na bułki rosnące przez noc w lodówce jest delikatniejsze, świetny przepis :)
anemon 24.01.2014 15:09
Ok, jesteśmy umówione.
ben-ka 23.01.2014 23:35
Nastepnym razem jak zrobisz te cudenka,to zaproś:)
anemon 20.01.2014 15:55
Masz całkowitą rację Izabela.
IZABELA29 20.01.2014 09:13
te bułeczki to najlepsze co może być z pieczywa szybko się robi i jeszcze szybciej zjada
anemon 19.01.2014 19:44
Ja najczęściej właśnie tą metodą piekę, bardzo mi ona odpowiada i gorąco Ci polecam.
barbara11561 18.01.2014 17:40
jeszcze takich nocnych bułeczek nie piekłam:)ale na pewno się skuszę na nie:)
Wacław 18.01.2014 09:57
bardzo ładnie wyrośnięte !
Iwusia 16.01.2014 22:50
domowa, świeża bułeczka - pycha
Alex_M 15.01.2014 18:12
pięknie wyglądają :)
Rafał10 14.01.2014 15:57
świetne bułeczki... robiłam już nocne, są świetne!
artur7 14.01.2014 14:20
muszabyc pyszne
Olga_SK 14.01.2014 13:42
Muszę wreszcie wypróbować nocne bułki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak