Przepis i sposób przygotowania na: Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną
mąka pszenna typ 2000 - 100 g
ugotowana kasza jaglana - 170 g
letnia woda – 125 ml
świeże drożdże - 25 g
płynny miód – 1 łyżeczka
sól - 1,5 łyżeczki
oliwa – 2 łyżki
mąka do podsypywania - 2 łyżki
biały i czarny sezam – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.
śmietana - 1 łyżka
Przygotowuję rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki, ciepłej wody i miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce. Wyrośnięty mieszam z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego zagniatam ciasto.
Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję z lodówki i dopiero jak ciasto się ociepli dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.
Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka minut.
Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypuję białym i czarnym sezamem.
Blaszkę z bułkami wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 18-20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.