nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • składnik niedostępny

    - w opisie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:


1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki

2 etap: mąka pszenna 1 kg, sól - szczypta, olejek waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 6 sztuk

kruszonka: masło miękkie 150 gram, cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram, olej rzepakowy smakowy kokos 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram

1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników

2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję

blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut

do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy droniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę

kruszonkę rozsypać na jabłkach

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł - drożdżówka nocna bez wyrabiania jest mało pracochłonna do wykonania, najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski...........SMACZNEGO!!!
w mojej kuchni
najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski...

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat