Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Njoki z parmezanem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 500 ml
kasza manna 100 g
parmezan starty 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Njoki z parmezanem

Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy.
Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy.
Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 28.11.2017 00:26
nigdy nie robiłam, a brzmi smacznie :) muszę wypróbować :)
SzczyptaChili 26.11.2017 15:37
Z parmezanem muszą smakować świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak