Nigiri sushi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    500 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • adokado

    1 szt
  • sos do sushi

    do smaku
  • łosoś wędzony plastry

    100 g
  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nigiri sushi foto
Ryż gotujemy przez kwadrans na wodzie. Po ugotowaniu dodajemy ok 6-8 łyżek sosu do sushi lub octu jabłkowego i odstawiamy po przykryciem na 3 min. Studzimy. Paprykę i awokado myjemy. Awokado obieramy i kroimy w paski ok 5 cm. Paprykę kroimy w paski długości ok 5 cm.
Krok 2 - Nigiri sushi foto
Formujemy nigiri za pomocą łyżki i rączek.
Krok 3 - Nigiri sushi foto
Na ryż układamy paprykę lub awokado.
Krok 4 - Nigiri sushi foto
Układamy plasterki łososia. Łososia trzeba dociąć do wielkości nigiri.
Krok 5 - Nigiri sushi foto
Podajemy z sosem sojowym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 01.02.2014 09:02
wygląda nieźle,ale nie jadłam:)
Ela15 05.03.2013 14:41
muszę spróbować
Krystyna32 25.11.2012 10:31
super
reniatka 31.10.2012 11:15
fajne
safcia 26.10.2012 20:44
muszę przyznać ze bardzo pyszne
Anna169Hosz 27.06.2012 08:20
Super, dobrze, że bez tego wstrętnego papieru z alg, którego nie trawię!
olkaaa 06.05.2012 13:43
mnaim
Iwona30 07.03.2012 08:20
smacyne
Dorian 21.01.2012 23:13
bardzo lubie sushi
calliope 20.01.2012 07:54
nigdy nie jadłam ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat