Przepis i sposób przygotowania na: niezły pasztet
mięso opłukać, warzywa obrać :) i zalać w garnku wodą tak aby tylko przykrywała to wszystko
gotować przez 3 h na wolnym ogniu (lub małym stopniu wrzenia na kuchence elektrycznej) - w tak zwanym między czasie zebrać szumowinę która powstaje
po tym czasie odlać do miseczki trochę wywaru (bułkę również moczyłam w tym wywarze), wyciągnąć wszystkie składniki i ostudzić - R mówił że na tym wywarze można było zupę ugotować - ale kto o tym myśli na dzień przed Wigilią ;p - następnym razem tak zrobię na pewno
jak ostygnie - zemleć na maszynce (na szczęście mamy elektryczną) łącznie z bułką i cebulą
dodać jaja, sól i pieprz i wyrabiać
następnie należy dodać wywaru tak aby nam pasowała konsystencja pasztetu - mój jest taki że nadaje się do rozsmarowania na kanapkach :)
wyłożyć do foremek
piec w temp 175 stopni ok 45 minut
Smacznego !
ps. następne próby będą z dodatkami