Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe "sushi"

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1/2 szkl.
grzyby mun 4-5 szt
marchewka 1
pory 2 duże, grube
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Wersja farszu jest bardzo łagodna. Warto ją doprawić wedle swojego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowe "sushi"

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko.
Krok 1 - Nietypowe "sushi" foto
2
Grzyby mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut i drobno kroimy.
Krok 2 - Nietypowe "sushi" foto
3
Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt miękka!). Z ostudzonych krążków pora wyjmujemy środki (zostawiamy 3 zewnętrzne warstwy liścia) i siekamy. W misce mieszamy ryż, grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki.
Krok 3 - Nietypowe "sushi" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.10.2016 20:46
bardzo apetyczne
Margo1 30.01.2015 10:55
Wygląda świetnie
Seba 02.12.2014 09:15
wygląda pysznie
kuklik 19.10.2014 21:49
kolorowo i pewnie smacznie
Ada-Gaba 19.10.2014 11:06
fajny przepis, ładnie podane
IZABELA29 19.10.2014 10:10
bardzo fajnie podane
cukiereczek 19.10.2014 09:27
bardzo pomysłowe
Róża1 18.10.2014 22:44
ja też nie lubię świeżych ryb :-)
Renataj 18.10.2014 22:11
Takie sushi to by mi smakowało bo tradycyjnego z surową rybą nie cierpię.
halina17 18.10.2014 21:59
Dobry przepis.
Lucan 18.10.2014 21:38
Nie podoba mi sie sposób podania, ale może to być ciekawa alternatywa na wieczory sushi, które robię ze znajomymi, gdyż część znajomych zjada tylko rzeczy na około, bo nie lubią nori, czy surowej ryby. :) Świetny pomysł.
molanka 18.10.2014 21:00
bardzo apetyczne
Anna169Hosz 18.10.2014 20:29
To wersja dla mnie bo nie cierpię papieru z glonów:)
2milutka 18.10.2014 19:49
Anetko super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak