Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowa tarta
Margarynę w kostce wyrobić razem z maką tak aby powstały małe krupki. Wymieszać to razem z cukrem pudrem. Jedno całe jajko i dwa żółtka razem roztrzepać widelcem i zalać tym mąkę, cukier i margarynę. Zagnieść z tego ciasto i schłodzić w lodówce minimum przez pół godziny.
Formę na tarte wysmarować odrobiną masła lub margaryny. Ciasto rozwałkować włożyć do formy i ponakłuwac widelcem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Ciasto 2:
Szklankę wody i margarynę zagotować przy czym należy cały czas mieszać . Następnie po zagotowaniu dodać przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wbijać po 1 całym jajku i powoli ucierać tak aby nie powstawały grudki.
Ciasto wyłożyć do formy takiej jak na poprzednie ciasto. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 20 stopni.
Nadzienie :
Jabłka prażone gotować z niewielką ilością wody. Gdy masa zacznie się gotować (należy przestac gotować) dodać 2 galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Na ciasto 1 wykładamy wystudzoną masę jabłkową aa na to ciasto nr 2. Całość posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!