Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowa tarta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto 1

mąka pszenna 200 gram
jaja 3
masło 150 gram
cukier puder 3 łyżki

Ciasto 2

woda letnia 130 ml
mąka pszenna 80 gram
kakao 2 łyżka
sól

Nadzienie

jabłka prażone 600 gram
galaretka brzoskwiniowa 2

Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowa tarta

Ciasto 1:
Margarynę w kostce wyrobić razem z maką tak aby powstały małe krupki. Wymieszać to razem z cukrem pudrem. Jedno całe jajko i dwa żółtka razem roztrzepać widelcem i zalać tym mąkę, cukier i margarynę. Zagnieść z tego ciasto i schłodzić w lodówce minimum przez pół godziny.
Formę na tarte wysmarować odrobiną masła lub margaryny. Ciasto rozwałkować włożyć do formy i ponakłuwac widelcem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Ciasto 2:
Szklankę wody i margarynę zagotować przy czym należy cały czas mieszać . Następnie po zagotowaniu dodać przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wbijać po 1 całym jajku i powoli ucierać tak aby nie powstawały grudki.
Ciasto wyłożyć do formy takiej jak na poprzednie ciasto. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 20 stopni.
Nadzienie :
Jabłka prażone gotować z niewielką ilością wody. Gdy masa zacznie się gotować (należy przestac gotować) dodać 2 galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Na ciasto 1 wykładamy wystudzoną masę jabłkową aa na to ciasto nr 2. Całość posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.08.2014 07:23
ale zapewne smaczna
adelajda 06.08.2014 14:19
Smaczna tarta :)
noninka77 09.07.2014 21:36
Wygląda apetycznie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak