Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietradycyjna kora orzechowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto bakaliowe

orzechy włoskie 100 g posiekanych
orzechy włoskie 100 g mielonych
rodzynki 100 g
wiórki kokosowe 100 g
cukier 1/2 szklanki
białko 8 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

brzoskwinie w puszce 1 puszka
budyń śmietankowy 2 szt
woda 1,5 szklanki
sok brzoskwiniowy 1/5 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
masło 200 g

Dodatkowo

galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Porada

Dobrze jest podzielić składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Jeśli soku z puszki jest mniej uzupełniamy wodą, aby w sumie mieć 3 szklanki płynu.

Przepis i sposób przygotowania na: Nietradycyjna kora orzechowa

1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.

2. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem.

3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia.

4. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:04
Wykwintne ciasto.
dagita 05.02.2015 12:09
Dziękuje i polecam z czystym sumieniem :)
ada.la 04.02.2015 22:04
fajne ciacho
IZABELA29 04.02.2015 18:44
bardzo smakowita
Grazyna0211 04.02.2015 18:14
świetne ciasto
Alex_M 04.02.2015 18:07
pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak