Nietradycyjna kora orzechowa

Nietradycyjna kora orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto bakaliowe

  • orzechy włoskie

    100 g posiekanych
  • orzechy włoskie

    100 g mielonych
  • rodzynki

    100 g
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • białko

    8 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • woda

    1,5 szklanki
  • sok brzoskwiniowy

    1/5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • masło

    200 g

Dodatkowo

  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.

2. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem.

3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia.

4. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
dagita
Dobrze jest podzielić składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Jeśli soku z puszki jest mniej uzupełniamy wodą, aby w sumie mieć 3 szklanki płynu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:04
Wykwintne ciasto.
dagita 05.02.2015 12:09
Dziękuje i polecam z czystym sumieniem :)
ada.la 04.02.2015 22:04
fajne ciacho
IZABELA29 04.02.2015 18:44
bardzo smakowita
Grazyna0211 04.02.2015 18:14
świetne ciasto
Alex_M 04.02.2015 18:07
pyszne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat