Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niespodzianka sezamowo-słonecznikowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
rodzynki 75 g

Karmel

słonecznik łuskany 75 g
sezam 75 g
śmietana 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
miód 1/6 szklanki
masło lub margaryna 1/6 szklanki

Porada

Do karmelu można użyć tylko słonecznika ( a nie słonecznika i sezamu).

Przepis i sposób przygotowania na: Niespodzianka sezamowo-słonecznikowa

Ubić pianę z białek, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Następnie dodawać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rodzynki obsypane mąką. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 170 stopni. Wszystkie składniki karmelu, oprócz słonecznika i sezamu, wymieszać i zagotować. Dodać słonecznik i sezam, wymieszać. Taki karmel wyłożyć na gorący biszkopt i włożyć do piekarnika na około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 31.05.2014 01:14
Super ciacho :-)
mitek111 21.04.2014 13:23
można dodać sezam i słonecznik, a można dodać (gdy ktoś nie ma sezamu) tylko słonecznik
matesko 14.04.2014 13:06
Nie rozumiem, to dodaje się sezam czy nie
Paolcia 14.04.2014 09:13
moje podniebienie byłoby zachwycone :)
gosia56 14.04.2014 09:00
na pewno pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak