Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niepoprawnie pyszny MAKARON

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jaja 5 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Niepoprawnie pyszny MAKARON

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajka oraz dodajemy sól. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze kleić, można dodać troszeczkę wody, ale najlepiej by było jej jak najmniej. Kiedy ciasto jest już gotowe, wykładamy je na stolnicę, obsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Następnie dość obficie obtaczamy placek z obu stron mąką i zwijamy w dość ciasny rulon. Tniemy nasz „naleśnik” ostrym nożem na paski o grubości wg upodobań. Co jakiś czas należy przerywać krojenie i roztrząsnąć rękami skrojony makaron, by się rozciągnął i powstały nitki. Gotowy makaron wrzucamy do gotującej się wody dodatkiem soli oraz oleju. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż makaron wypłynie ma wierzch. Przecedzamy, hartujemy zimną wodą i przelewany odrobiną oliwy, by się nie posklejał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak