Niemieckie Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    2 szt
  • oliwa

    2 łyzki
  • sól

    1 szczypta
  • szpinak świeży

    150 g
  • parówki cielęce

    200 g
  • boczek

    50 g
  • cebula

    2 szt
  • gałka muszkatałowa

    1 szczypta
  • świeże zioła

    1 peczek
  • ocet jabłkowy

    1 łyzka
  • musztarda

    1 łyzeczka
  • olej

    3 łyzki
  • jogurt naturalny

    120 g
  • szalotka

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • jajko ugotowane na twardo

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO NA MAULTASCHEN:

Stolnicę oprószamy mąką.

Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.

Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.

Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.

Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta.

Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze )

Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.

FARSZ :

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek.

Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący,

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę.

Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ).

Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.

Maultaschen 3xxx

SOS:

Umyte zioła drobno siekamy.

Mieszamy lub miksujemy z jogurtem , dodajemy ocet , olej i musztardę.

Doprawiamy do smaku są , pieprzem i odrobiną cukru.

Dodajemy ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko oraz posiekaną szalotkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

CAŁOŚĆ:

Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.

Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.

Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).

Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 14.10.2013 11:06
a ja lata w Niemczech mieszkałam i je uwielbiam ;D ale takie nie sklepowe tylko domowe ;D
brioszka 14.10.2013 08:46
maultaschen, czyli pierogi! ciekawy farsz, bedac w niemczech nie spotkałam się jeszcze z taka propozycja :) chociaz wiem, ze niemcy lubią sosy i farsze z parowkami! muszę sprobowac bo brzmi ciekawie! :)
Misada 13.10.2013 20:41
ciekawa propozycja
Krzysiek3 13.10.2013 20:35
fajne połączenie
Klisza 13.10.2013 20:28
interesujące
Simeo 13.10.2013 20:21
coś nowego
Iwka 13.10.2013 20:18
ciekawie, ciekawie
Silver Teaspoon 13.10.2013 20:12
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat