Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielny Rosół

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

marchewki 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/2 selera
cebula 1 sztuka
por 1/2 sztuki
kapusta włoska mniej niż 1/4 sztuki
podudzia z kurczaka zagrodowego 2 sztuki
wołowina 200 gram

Dodatkowo

Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
Kostki rosołowe Kucharek 2 sztuki
makaron nitki 1 opakowanie
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielny Rosół

Warzywa obieramy ze skórki.
Mięso myjemy pod zimną wodą.
Wlewamy do dużego garnka ZIMNĄ wodę (ok 4 litrów)
Wkładamy umyte mięso, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
Gdy w rosole powstanie szaro biała piana tzw.szumowiny zbieramy je sitkiem lub łyżką i dodajemy przygotowane wcześniej warzywa.
Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu.
Jak warzywa już zmiękną dodajemy szystkie przyprawy...i gotujemy dalej.
Pamiętajcie!!!
Cały sekret dobrego domowego rosołu tkwi w bardzo wolnym gotowaniu (pyrkaniu :)) aha i gotujemy długo. Mój rosół gotuje się zazwyczaj ok 3 godzin.

W osobnych garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron nitki.
Odcedzamy i rozkładamy na talerze.

Rosół po zakończeniu gotowania przecedzamy.

Rosół podajemy z makaronem posypany siekaną natką świeżej pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 04.08.2016 10:38
same pyszności:)
Aneta41 06.01.2016 17:47
Najlepszy na zimowe dni:)
Wacław 05.01.2016 12:30
u mnie tez w niedziele tradycyjnie jest rosół
Futka 04.01.2016 22:16
Pyszny, domowy rosołek :)
cukiereczek 04.01.2016 20:16
najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak