Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielny Rosół
Mięso myjemy pod zimną wodą.
Wlewamy do dużego garnka ZIMNĄ wodę (ok 4 litrów)
Wkładamy umyte mięso, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
Gdy w rosole powstanie szaro biała piana tzw.szumowiny zbieramy je sitkiem lub łyżką i dodajemy przygotowane wcześniej warzywa.
Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu.
Jak warzywa już zmiękną dodajemy szystkie przyprawy...i gotujemy dalej.
Pamiętajcie!!!
Cały sekret dobrego domowego rosołu tkwi w bardzo wolnym gotowaniu (pyrkaniu :)) aha i gotujemy długo. Mój rosół gotuje się zazwyczaj ok 3 godzin.
W osobnych garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron nitki.
Odcedzamy i rozkładamy na talerze.
Rosół po zakończeniu gotowania przecedzamy.
Rosół podajemy z makaronem posypany siekaną natką świeżej pietruszki.