Niedzielna pieczeń :

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina pieczeniowa

    70 dag
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz mielony do smaku

    1 szczypta
  • olej roślinny

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sudany roast .
Typowe danie kuchni angielskiej . Bardzo proste danie . Klasycznie podawana z pieczonymi ziemniakami , Puddingiem z Yorkshire , i mi . W wydaniu angielskim lekko twardawa ( wystarczy podlewać woda w trakcie pieczenia i już po problemie ).
Mięso uformować ( jeśli trzeba obwiązać by nabrało kształtu . Posolić , popieprzyć . Obsmażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano . Przełożyć do brytfanki podlać wodą i piec ok. 2 godzin przewracając i systematycznie podlewając wodą by była miękka . Wyjąć mięso . Pozostałości po pieczeniu na brytfance rozpuścić w odrobinie gorącej wody tak by powstał sos . W miarę potrzeby sos doprawić .Pieczeń pokroić w cienkie plastry. Polać sosem .

Przepraszam za jakość zdjęcia ale jest to jeden z pierwszych spisanych przepisów i pierwszych zdjęć - jakie były widać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 27.05.2013 10:36
wyśmienita pieczeń
miki47 27.05.2013 10:22
znakomity przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat