Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieco odmieniona czorba

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 35 dag
marchewka 2 średnie
pietruszka 1 średnia
ziemniaki 30 dag
żółta papryka 1/2 szt
pomidory bez skóry 1 puszka
zioła dalmatyńskie 3 łyżeczka
ziele angielskie 3-4 szt
sok z cytryny 1/2 szt
sól
woda
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula czerwona 1/2 średnia
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nieco odmieniona czorba

Kroki postępowania

1
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy.
Krok 1 - Nieco odmieniona czorba foto
2
Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2 - Nieco odmieniona czorba foto
3
Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Nieco odmieniona czorba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 13.09.2012 15:17
Z chęcią zjadłabym porcyjkę takiej zupki.
manaika 13.09.2012 09:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak