Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 4 szt
cebula 1 szt
wywar z kurczaka 2 l
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 3/4 szklanki
oliwa 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :)

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki.
Krok 1 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto
2
Z np.grzbietu kurczaka przygotować wywar. Pogotować mięsko ok. 30 min, które potem obierzemy i dodamy do blendowania.
Krok 2 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto
3
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ćwiartki pomidora, dusić z przyprawami ok. 10 min.
Krok 3 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto
4
Zawartość patelni i mięsko zmiksować, dodać do wywaru.
Krok 4 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto
5
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i tak przygotowany sos beszamelowy przelewamy do zupy. Zagotować, doprawić do smaku.
Krok 5 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto
6
Podawać np. z kleksem ze śmietany i świeżym listkiem bazylii.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Nieco inna pomidorowa, czyli krem zagęszczany beszamelem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak